Vodní lázeň

jídlo

Používá se na vaření nebo na udržování teploty jídla. Můžeme do ní ponořit celé várnice s jídlem anebo jídlo samotné. Nejzajímavějším použitím je sous vide. To je zajímavý styl vaření pokrmů ve vakuu. Na uvaření je potřeba vodní lázeň s kontrolovanou teplotou.

Pro to se používají speciální zařízení, které mají vodní lázeň v sobě. Dále je na nich regulátor teploty, který reguluje teplotu na spirále, která ohřívá vodu ve vodní lázni. Díky tomu je možné pořád udržovat teplotu vodní lázně s velmi přísnou tolerancí.

Vodní lázeň je opravdu hodně sofistikované zařízení.

Existují i opravdu hodně veliké vodní lázně, které se používají hlavně v profesionálních kuchyních na várnice s jídlem. Tyto vodní lázně jsou určeny na nepřímý ohřev nádoby s jídlem. Proto jsou používány jen a pouze na udržování teploty uvařeného pokrmu. Je to hodně důležitá funkce. Hlavně když potřebujeme vydávat opravdu hodně jídla za blíže neurčený čas. Velké závodní jídelny potřebují toto zařízení proto, aby udržovali jídlo teplé co možná nejdelší dobu. Je potřeba aby byla i ta poslední vydaná porce stále teplá. Proto je nutný systém vodních lázní pořád udržovat. Jejich údržba je velmi jednoduchá. Voda se postará o odstranění všech nečistot. Pokud máme tvrdou vodu tak se může také usazovat vodní kámen při ohřívání vody.

Proto je nutné vodní lázeň velmi často čistit. Existují na to speciální čističe. Dále můžeme použít i babské rady. Udržovaná vodní lázeň je opravdu kvalitní zdroj tepla pro naše pokrmy, které si zaslouží zůstat teplé pro naše zákazníky.

Written by 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *