Varné kotle

Varné

Varný kotel je opravdu důmyslné zařízení do profesionální kuchyně. Neexistují žádné varné kotle pro domácí kuchyně. Je to hlavně proto, že jsou stavěny na opravdu neuvěřitelné objemy jídla. Mají více způsobů ohřevu a také více provedení. Jejich ohřev může být buď plynový nebo elektrický. Dále se rozdělují na varné kotle s přímým nebo nepřímým ohřevem. Každý z nich má něco do sebe a je nutné se k nim postavit podle toho, co zrovna potřebujeme.

Varné kotle elektrické mají sice pomalejší náběh, ale vydrží déle.

Plynové varné kotle jsou velice jednoduché. Jejich provoz ale může být značně neekonomický, a proto se používají spíše méně než více. Varné kotle elektrické naopak potřebují delší dobu na nahřátí, ale po tom je jejich výhřevnost o dost vyšší. Není tedy nutné tak často přihřívat a tím pádem nám šetří energiemi. Proto jsou mnohem oblíbenější než varné kotle plynové. Pokud se trochu blíže podíváme na jejich technologie tak zde máme kotle s přímým a nepřímým ohřevem. Kotle s přímým ohřevem jsou stavěné na nižší objemy jídla. Většinou jde o objemy do 150 l. Pokud potřebujeme vařit větší objemy jídla tak je nutné se poohlédnout po kotlích s ohřevem nepřímým. Ty se mohou dělat až do objemu 500 l. To už by mělo stačit i těm nejnáročnějším závodním jídelnám. Pokud je to ale stále málo, nezbývá nic jiného než jich koupit více. Varné kotle také existují na páru. Je ale nutné mít k ní přístup. Pokud používáme kotle s nepřímým ohřevem tak je v nich nějaké médium, které je rozehřáto na požadovanou teplotu mimo kotel a potom vtlačeno do prostoru mezi nádobu a vnější plášť.

Written by 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *